3 Mayıs 2016 Salı

Başarılı İnsanların Hikayeleri, Yüreğini Ateşle

Akıllı insan başkalarının aklından faydalanır. O zaman biz de "Yüreğini Ateşle" kitabından ilham alalım.  Ali Erkan Kavaklı'nın kitabı son derece önemli tespitler ve güzel hikayeler içeriyor.


1. Büyük bir hedef belirler ve bu hedefe ulaşacaklarına inanırlar.

Allah’ın kendilerine yardım edeceğine de inanırlar. Ahmet Nazif Zorlu, ticarete atıldığı zaman başaracağına inandığını söyler ve başarılarını Allah’ın lütfu olarak niteler.

2. Büyük ideallere gönül verirler.

İdealist insanlar, daha çalışkan, daha gayretli, daha verimli ve daha mutlu olurlar. Kendilerini ideallerine adarlar ve adanmışlık duygusu ile hareket ederler. Mesela Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u kuşattığı zaman Haçlı ordularının İstanbul’un yardımına koştuğu haberi gelir. Sadrazam Çandarlı Halil Paşa, padişaha kuşatmayı kaldırmayı ve önce Haçlı ordusu ile hesaplaşmayı, sonra şehri yeniden kuşatmayı teklif eder. Fatih, fethe inanmış ve şehri almaya kendini adamıştır. Verdiği cevap tam bir inanmışlık ve adanmışlık örneğidir. Sultan azimli ve kararlıdır: “Paşa ne diyorsun? Ya İstanbul beni alır ya ben İstanbul’u! Dönmem yoktur!” Fatih Sultan Mehmet, fetih öncesi bir yandan büyük toplar döktürür, bir yandan havan topu icat ederek surların arkasını döver, bir yandan da durmadan dua eder. Bu inanç ve adanmışlıkla şehri alır, ortaçağı kapar ve yeniçağı açar.

3. Kalplerinin sesine kulak verirler.

Yavuz Sultan Selim Han, dünya haritasına bakmış, bir hükümdara fazla, ikisine az, demiştir. Yavuz’un gönlüne, dünya hükümdarı olma rüyası girmiştir. Mısır seferine çıkarken, rüyasında Peygamberimizi (sav) görür ve yapman gerekeni Hasan’a söyledik, emrine muhatap olur. Sabahleyin saraydaki Hasan Ağa’yı çağırtır ve rüyasında ne gördüğünü sorar. Hasan Ağa, Mısır seferine çıkmasının emredildiğini söyler. Sultan, Mısır seferine çıkar ve bu seferden sonra İslâm dünyasının halifesi olur.

1 Mayıs 2016 Pazar

"Amasya’da Sancak Beyliği Yapan Osmanlı Şehzadeleri" Kitabı

Muzaffer - Doğanba -Kitap
Türk medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olan Amasya ile ilgili yeni bir kitap yayımlandı. Amasya Valiliği Kültür Yayınları arasında yer alan, Sanat Tarihçisi Muzaffer Doğanbaş’ın hazırladığı "Amasya’da Sancak Beyliği Yapan Osmanlı Şehzadeleri" adlı eser vatandaşların beğenisine sunuldu. Kitabın yazarı Doğanbaş, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin’i makamında ziyaret ederek, hazırladığı kitabının bir nüshasını valiye hediye etti. Eser araştırmacılar ve tarih meraklıları için danışma kaynağı niteliğinde.