3 Mayıs 2016 Salı

Başarılı İnsanların Hikayeleri, Yüreğini Ateşle

Akıllı insan başkalarının aklından faydalanır. O zaman biz de "Yüreğini Ateşle" kitabından ilham alalım.  Ali Erkan Kavaklı'nın kitabı son derece önemli tespitler ve güzel hikayeler içeriyor.


1. Büyük bir hedef belirler ve bu hedefe ulaşacaklarına inanırlar.

Allah’ın kendilerine yardım edeceğine de inanırlar. Ahmet Nazif Zorlu, ticarete atıldığı zaman başaracağına inandığını söyler ve başarılarını Allah’ın lütfu olarak niteler.

2. Büyük ideallere gönül verirler.

İdealist insanlar, daha çalışkan, daha gayretli, daha verimli ve daha mutlu olurlar. Kendilerini ideallerine adarlar ve adanmışlık duygusu ile hareket ederler. Mesela Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u kuşattığı zaman Haçlı ordularının İstanbul’un yardımına koştuğu haberi gelir. Sadrazam Çandarlı Halil Paşa, padişaha kuşatmayı kaldırmayı ve önce Haçlı ordusu ile hesaplaşmayı, sonra şehri yeniden kuşatmayı teklif eder. Fatih, fethe inanmış ve şehri almaya kendini adamıştır. Verdiği cevap tam bir inanmışlık ve adanmışlık örneğidir. Sultan azimli ve kararlıdır: “Paşa ne diyorsun? Ya İstanbul beni alır ya ben İstanbul’u! Dönmem yoktur!” Fatih Sultan Mehmet, fetih öncesi bir yandan büyük toplar döktürür, bir yandan havan topu icat ederek surların arkasını döver, bir yandan da durmadan dua eder. Bu inanç ve adanmışlıkla şehri alır, ortaçağı kapar ve yeniçağı açar.

3. Kalplerinin sesine kulak verirler.

Yavuz Sultan Selim Han, dünya haritasına bakmış, bir hükümdara fazla, ikisine az, demiştir. Yavuz’un gönlüne, dünya hükümdarı olma rüyası girmiştir. Mısır seferine çıkarken, rüyasında Peygamberimizi (sav) görür ve yapman gerekeni Hasan’a söyledik, emrine muhatap olur. Sabahleyin saraydaki Hasan Ağa’yı çağırtır ve rüyasında ne gördüğünü sorar. Hasan Ağa, Mısır seferine çıkmasının emredildiğini söyler. Sultan, Mısır seferine çıkar ve bu seferden sonra İslâm dünyasının halifesi olur.


4. Çok çalışırlar ve daha da önemlisi çalışmayı severler.
Pablo Picasso, Mark Twain, Honore de Balzac, Thomas Edison, Luciano
Benetton, Nazif Zorlu, Adnan Kahveci çok çalışkan insanlar, üstelik tatildeymişçesine çalışırlar. Ünlü modacı Pierre Cardin şöyle diyor: “Hiçbir şeye ihtiyacım yok, çalışmaktan ve yeni bir şey ortaya koymaktan dolayı mutluyum.” 2007 üniversite sınavları birincisi Ceren Durmaz, başarımı programlı çalışmaya borçluyum, der. Eşit ağırlık birincisi Uğur Güler, çok çalıştığını ve çok dua ettiğini, başarıyı Allah’tan istediğini anlatır. 2010 yılı Türkiye birincisi Mücahit Erdoğan, her gün üç saat çalıştığını söyler.

5. Zamanı verimli kullanır, vakitlerini israf etmezler.
Zamanı verimli kullanmanın yolu plan yapmaktır, plan yapan zamanın verimli
kullanır.

6. Dürüstlüğe ve ahlaka önem verirler. Prof. Yohannes Lahneman, başarı ve zenginliği, Allah’ın sevdiği insanlara verdiğini söyler, çalışkanlık ve kaliteli eğitimin yanı sıra Protestan ahlakının Almanları başarıya götürdüğünü ifade eder.


7. Eğitime, yeniliklere ve gelişime önem verirler.

Durmadan okur, araştır ve kendilerini yenilerler. Avrupa’da program yönetimi birincisi Sait Erkan, sürekli kurslara gidip kendini geliştirdiğini söyler.

8. Kendilerine güvenir ve yeteneklerini geliştirirler. Hayal güçlerini harekete geçirirler, rüyalarında bile işlerini görürler. İşinin rüyasını görmeyen başarılı olamaz.

9. İnsana değer verir, iyilik yapmayı severler. Vakıf kurar, öğrencilere,
fakir ve yoksullara yardım etmekten zevk alırlar. Nobel ödülü alan Bangladeşli Prof. Yunus, fakirlere kredi vermek için banka kurar.

10. Olumlu düşünürler ve iyimserdirler.
Yapabilirim, derler. Umutsuzluk, karamsarlık, başarısızlık nedir bilmezler. Başarısızlığı
tecrübe sayar ve yola devam ederler. 3999. deneyinde de başarısız olan Thomas Edison’un motivasyonu hayret verici. Bu kadar başarısızlık yeter Edison, daha neyi denemek istiyorsun, diyen arkadaşına ünlü mucit şöyle cevap verir: “Ben hiç başarısız olmadım. Ampule gitmeyen 3999 yol buldum, şimdi giden yolu arıyorum.” Başarılı insanların hikâyelerini okumak hayli zevkli ve bir o kadar da öğretici. Okumak ve öğrenmek insana mutluluk verir. Okumak, merakımı merakımızı tahrik eder, merak ise öğrenmemizi sağlar. Bilgi insanı yükseltir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum İçin Çok Teşekkür Eederim, Vakit Bulduğum En Kısa Zamanda Cevaplayacağım...