7 Nisan 2016 Perşembe

Süleyman Erdoğan: Üzümü Yemeden Bağını Sor

Beslenme ile ilgili önemli bir kitap "Üzümü Yemeden Bağını Sor"

Üzümü Yemeden Bağını Sor - Hayat Yayınları
Çocukken küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, ileriki yaşlarda şişmanlık problemini ortadan kaldıracaktır. Çocuk sosyal davranışlarda olduğu gibi yeme davranışında da anne ve babayı örnek alır. Anne ve babanın yeme alışkanlıkları nasılsa çocuğun da yeme alışkanlığı aynı şekilde gerçekleşir. Bir başka deyimle kendi yeme alışkanlıklarınız ve yemek yeme davranışlarınızı çocuklarınızda görebilirsiniz, bu noktada çocuk sizin aynanız olur.

Çocuğun yeme alışkanlığı önemli


Çocuğunuza düzgün yeme alışkanlıkları kazandırmak için sizin de evinizde düzgün, sağlıklı beslenmeniz; çocuğunuza örnek davranış geliştirmeniz gerekmektedir. Çocuk beslenme yönünden fazla yedirmek mahzurludur. Bu durum ileri yaşlarda damar sertliğine zemin teşkil eder. Çocukluk döneminde nişastayla besleme gibi dengesiz bir beslenmeyle şişmanlık ve bu arada D vitamini alamama sonucu olarak raşitizm gelişmektedir. Bu bebekler şişman olabilmektedir ama sıhhatli değildirler.



İbn-i Sina “Bebekleri fazla beslemekten de sakınılmalıdır."


Bunlarda havale gelişebilmektedir. İbn-i Sina “Bebekleri fazla beslemekten de sakınılmalıdır.
Fazla beslenme bebeğin idrarının açık renkte çıkmasına sebep olur.” demiştir. (Terzioğlu. A, s: 262) Bu verilen bilgiler bugünkü bilgilerimizle paralellik içindedir. Gerçekten de bebeklerin fazla beslenmesi biraz evvel izah ettiğimiz üzere mahzurludur. Bebek beslenmesi noktasından da idrara bakmalıdır. Bebeğin emmesi açlık kriteri değildir. Bu bir refleks sonucudur, acıkma manasına gelmez. Bebek idrarı ise bebeğin yeterince beslenmesi yönünden değerli bilgiler verir. İdrarın koyu olması yeterince beslenmediği, çok açık olması da fazla beslendiği manasına gelir. İbn-i Sina, “Gıdayı çok vermek oğlana havale getirir” derken düzensiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan şişmanlık,buna bağlı olarak raşitizm ve neticesinde meydana gelen havaleye işaret etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum İçin Çok Teşekkür Eederim, Vakit Bulduğum En Kısa Zamanda Cevaplayacağım...